Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες επιδίδονται με ενθουσιασμό στην άμιλλα για δράσεις υπέρ της ποιότητας ζωής, της προστασίας από την κλιματική αλλαγή και της προστασίας της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση κάθε είδους.
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων διοργανώνεται τα τελευταία επτά χρόνια η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16 – 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας πολλές πόλεις διοργανώνουν εκδηλώσεις με στόχους την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή πολιτικών σχετικών με τις μετακινήσεις για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Φέτος ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει με ένα σύνολο εκδηλώσεων – σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές που περιοριζόταν σε αποκλεισμό του κέντρου την Κυριακή. Μία απ’ τις φετινές δράσεις αφορά στην υποστήριξη της χρήσης του ποδηλάτου.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες υποτυπώδεις “ποδηλατόδρομοι” χαράχθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δήμου θα έχουν ισχύ για την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου και για όλες τις Κυριακές του χρόνου(!).
Με αυτήν την κίνηση ο Δήμος αν και δείχνει να υποστηρίζει την χρήση του ποδηλάτου στην ουσία διοργανώνει μία μεγάλη φιέστα χωρίς όμως πρακτικό και ουσιαστικό αντίκρισμα, και δυστυχώς δείχνει ξανά την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
Λείπει κάθε πρόβλεψη και μέτρο για πιο ασφαλείς και σύγχρονες δημοτικές συγκοινωνίες, για υποδομές που να διευκολύνουν την μετακίνηση και την διαβίωση όλων των πολιτών, για λύση του κυκλοφοριακού, για βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Σε αντίθεση δημιουργεί ποδηλατοδρόμους που η πλήρης έλλειψη μελέτης, τους καθιστά εξ αρχής ανενεργούς.
Οι Ποδηλάτες-ισσες Πάτρας με τις δράσεις τους τα 2,5 τελευταία χρόνια προσπαθούν να συμβάλλουν στην αφύπνιση των πολιτών της Πάτρας, και να πιέσουν τον Δήμο να κάνει κάτι ουσιαστικό για να βελτιωθεί αυτή η πόλη.
Κόντρα στην λογική των ολιγοήμερων εορτασμών απαιτούμε:
Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών (πχ. μελέτη ΕΜΠ) και υλοποίησή τους.
Αξιόπιστη δημόσια και δωρεάν συγκοινωνία.
Μετακίνηση ποδηλατών στο τρένο και τα ΚΤΕΛ.
Περισσότερους δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα).
Λέμε ΟΧΙ:
στην εμπορευματοποίηση των δημοσίων χώρων.
στα ημίμετρα και την αποσπασματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της προστασίας του περιβάλλοντος
1 σχόλιο:
Καλησπέρα,
Αναδημοσιεύσαμε το κείμενο σας στο blog του Bloka.com
http://keepbloking.blogspot.com/
Συνεχίστε δυναμικά.
Δημοσίευση σχολίου