Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση για την οργάνωση Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας 2008

apo www.podilates.gr



Αγαπητοί φίλοι,

Το ποδήλατο έχει μπει για καλά στη ζωή μας ή θα πρέπει να μπει αφού οι μεγάλες πόλεις έχουν γίνει αβίωτες γεμίζοντας αυτοκίνητα. Αλλά και στις μικρότερες πόλεις ή στην ύπαιθρο υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι να χρησιμοποιηθεί. Όμως η ελληνική πραγματικότητα δεν ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου αν δεν την αποθαρρύνει κιόλας. Ένα μίγμα κρατικής αδιαφορίας και λαθεμένων επιλογών (προκλητική προώθηση σχεδόν αποκλειστικά αυτοκινητοκίνησης) μαζί με κοινωνικές νοοτροπίες έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα στις πόλεις που τα πληρώνει και η χρήση του ποδηλάτου. Στην ίδια ρότα κινείται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις.
Η ανάγκη προβολής και διεκδίκησης αιτημάτων που έχουν σχέση με τη χρήση του ποδηλάτου είναι αναγκαία και για όσους κάνουν ποδήλατο και για όσους θα ήθελαν να κάνουν αλλά τους αποθαρρύνει η πραγματικότητα αλλά και για όσους καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στις μποτιλιαρισμένες και ρυπασμένες πόλεις.
Είναι γεγονός ότι κινήσεις ποδηλατών σε πολλές πόλεις τα τελευταία χρόνια έχουν προβάλει και διεκδικήσει με διάφορους τρόπους (π.χ. ποδηλατοπορείες, μήνυση στην Πάτρα κατά του Δήμου) αρκετά αιτήματα για το ποδήλατο, όπως τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, τη μεταφορά στα ΜΜΜ, την αλλαγή του ΚΟΚ κλπ.

Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να οργανώσουμε μια Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία (ΠΠ) με σκοπό να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για το ποδήλατο.
Δεν θέλουμε να προκαθορίσουμε τίποτα αφού ότι αποφασιστεί θα πρέπει να γίνει απ’ όλους που θα συμμετάσχουν. Γι’ αυτό παρακάτω δίνουμε προτάσεις με αποκλειστικό σκοπό να αποτελέσουν μια πρώτη μαγιά για προβληματισμό:

Σκοπός: Η διεκδίκηση και προβολή της χρήσης του ποδηλάτου

Στόχοι διεκδίκησης: Δύο επίπεδα:

1. Αιτήματα κοινά (π.χ. Θεσμική κατοχύρωση του ποδηλάτου σαν μία βασική απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα και προώθηση του, δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων σε όλες τις πόλεις, χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών και εφαρμογής τους, αλλαγή ΚΟΚ, μεταφορά με ΟΣΕ, ΚΤΕΛ)
2. Αιτήματα τοπικά (επιλέγει η κάθε κίνηση αυτά που θέλει)

Χρόνος: Τον Απρίλη ή Μάη, Σάββατο ή Κυριακή (κάποιες ημερομηνίες θα αποκλειστούν λόγω Πάσχα, τοπικών γιορτών ή εκδηλώσεων).

Τόπος: Ο καθένας στον τόπο του αλλά όλοι την ίδια μέρα.

Παρακαλούμε να προωθήσετε με όλους τους τρόπους την πρόταση σε ποδηλατικές και περιβαλλοντικές κινήσεις στη πόλη σας και σε άλλες πόλεις. Η δημιουργία ενός καταλόγου με τις κινήσεις και διευθύνσεις, τηλέφωνα θα βοηθήσει στην επικοινωνία.

ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ