Σάββατο 26 Μαΐου 2007

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ



Ένα εναλλακτικό κίνημα πόλης

Πριν από ένα χρόνο περίπου κάποιοι νέοι άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μετακίνησης. Έτσι γεννήθηκαν οι ποδηλάτες –ισσες Πάτρας.

Οι ποδηλάτες –ισσες Πάτρας είναι μια ομάδα ανθρώπων, αυτοοργανωμένη που με κύριο άξονα το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς αλλά και επικοινωνίας προωθούν λύσεις όχι μόνο για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης αλλά και τρόπους για να διεκδικηθεί μία πόλη χωρίς μόλυνση, ηχορύπανση και εκμετάλλευση.

Τα κυριότερα αιτήματα τους είναι:

· η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, βασισμένο στην μελέτη που εκπονήθηκε για την Πάτρα το 2003, στο πλαίσιο προγράμματος του ΥΜΕ για την προώθηση του ποδήλατου στις ελληνικές πόλεις

· η δημιουργία δικτύου πεζόδρομων

· η αξιόπιστη, δημόσια και δωρεάν συγκοινωνία

· η δημιουργία υποδομών για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), και ο σεβασμός τους από τους υπόλοιπους χρήστες των οδών

· να σταματήσει η καταπάτηση και η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων

· να βελτιωθούν οι όροι μετακίνησης των ποδηλάτων στα τρένα του ΟΣΕ και στα λεωφορεία των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ

· να σταματήσει η αδιαφορία των δημοτικών αρχών για τα προβλήματα των πεζών, των ποδηλατών και των ΑμεΑ

· να δοθούν κίνητρα για την χρησιμοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και του ποδήλατου, και τον παραγκωνισμό του ΙΧ στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις

Οι ποδηλάτες –ισσες Πάτρας διοργάνωσαν στις 4 και 5 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία ένα διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων στην πλατεία Όλγας με έκθεση φωτογραφίας και αφίσας, ενημέρωση για την οικολογία, συμβουλές για την συντήρηση του ποδήλατου, κουκλοθέατρο και συναυλίες.

Διοργανώνουν εδώ και ένα χρόνο ποδηλατοπορείες στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας. Οι ποδηλατοπορείες διοργανώνονται την 1η Παρασκευή κάθε μήνα με αφετηρία την πλατεία Όλγας (θερινή ώρα συνάντησης 17:00).

Συναντώνται κάθε Τρίτη στις 20:30 στο Παράρτημα (Αράτου και Κορίνθου).

Εκθέτουν στο διαδίκτυο τις δράσεις και τις προτάσεις τους (http://www.podilatespatra.blogspot.com).

Δεν είναι πολιτιστικός σύλλογος, σύλλογος φίλων του ποδηλάτου, ή κλειστή ομάδα. Οι ποδηλατοπορείες, οι συνελεύσεις και οι δράσεις της ομάδας είναι ανοιχτές σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα αν έχει ποδήλατο ή αν μετακινείται με αυτοκίνητο ή αν είναι πεζός.

"Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που βιώνουν την καταστροφή της φύσης, την αυθαιρεσία και την αδιαφορία των αρχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εκμετάλλευση των δημοσίων χώρων και τα άλλα προβλήματα που δημιουργούν ένα απάνθρωπο σύγχρονο αστικό τοπίο. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε!"

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 5 το απόγευμα θα γίνει η επόμενη καθιερωμένη ποδηλατοπορεία με αφετηρία την πλατεία Όλγας.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Βίντεο και φωτογραφίες από το διήμερο




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ απο το ποδηλατικό διήμερο στη Πλατεία Όλγας 4-5 Μαιου.